Ζύμες

Ζυμωτό ψωμί της Βλάχας!!

Όπως λέγαν και οι παλιοί “μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε”! Τον τελευταίο καιρό λόγω καραντίνας ξεκίνησα να ασχολούμε με τα ζυμάρια. Υπάρχουν γλυκά, αλμυρά, παραδοσιακά και κάπως πειραγμένα. Όλη η διαδικασία αρέσει πολύ στα παιδια. Έτσι σκέφτηκα να αρχίσουμε από κάτι απλό. Κάτι που υπάρχει σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Ποιό είναι αυτό; Το ψωμί φυσικά…

Τα υλικά μας είναι:

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 600γραμ. χλιαρό νερό
  • extra αλεύρι για το ζύμωμα

Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατέψτε και σκεπάστε με μεμβράνη μέχρι να φουσκώσει. Σε μια μικρή λεκάνη ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις φουσκώσει η μαγιά ρίξτε την στο αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα για 10 λεπτά. Το ζυμάρι πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακό. Εδώ μπορούν να σας βοηθήσουν και τα παιδιά σας. Αν χρειαστεί συμπληρώστε αλεύρι ή νερό. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Μόλις είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε την και ζυμώστε στον πάγκο για 10 λεπτά. Φτιάξτε φρατζολάκια, χαράξτε και αφήστε τα να φουσκώσουν για 1 ώρα σκεπασμένα.

Ψήστε στους 200οC στις αντιστάσεις. Καλή σας επιτυχία!!

Αν έχετε ξυλόφουρνο ή σόμπα, γίνεται ακόμη πιο τέλειο!