Υγεία - Fitness

Βιταμίνη C! Ιδιότητες και τα οφέλη της στην υγεία μας!

Η Βιταμίνη C ή αλλιώς γνωστή και ως L- ασκορβικό οξύ, είναι μια απαραίτητη υδατοδιαλυτή βιταμίνη με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί…

 Η ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης C από 1 εώς 3 μήνες οδηγεί σε αναιμία με συμπτώματα όπως μυαλγία, πόνος στα κόκαλα, μώλωπες, περιθυλακική αιμορραγία, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα.

Η δράση της βιταμίνης C στη φυσιολογία και στη βιοχημεία του σώματος είναι τεράστια. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να συνθέτει βιταμίνη C από μόνος του. Διαφοροποιούμαστε από πάρα πολλά είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου, που συνθέτουν τη βιταμίνη C που χρειάζονται με μια σειρά ενζυμικών διαδικασιών.

Το πρόβλημα είναι πως η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή που σημαίνει πως ο οργανισμός την αποβάλλει με τα ούρα και δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει. Με απλά λόγια πρέπει να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά από τη διατροφή μας, από πλούσιες πηγές φυσικής βιταμίνης C που έχουν μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό. 

Τα οφέλη και οι ιδιότητες…

  • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Μειώνει αισθητά το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκραδίου
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και παθήσεων
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων παθήσεων
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινής γρίπης
  • Προφυλάσσει από την εμφάνιση καταρράκτη ματιών

Βιταμίνη C, Οι καλύτερες φυσικές πηγές…

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μια σειρά από φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος την έχει συνδέσει με τα πορτοκάλια ως την καλύτερη πηγή, πράγμα που είναι λάθος! Ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει 70mg βιταμίνης C που είναι λιγότερο αναλογικά με άλλα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν μια σειρά από φρούτα και λαχανικά που θεωρούνται υπερτροφές, καθώς περιέχουν ανά γραμμάριο πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών,με κύρια τη βιταμίνη C.

  • οι πιπεριές τσίλι
  • οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές
  • το μπρόκολο
  • το κουνουπίδι
  • τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • η παπάγια
  • οι φράουλες
  • ο ανανάς
  • τα ακτινίδια
  • το μάνγκο.