Βιταμίνη Β!Πόσα γνωρίζετε για τη συμβολή τους στην υγεία;
Οι οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφών και είναι εύκολο να πετύχετε επάρκεια μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μάθετε ποιες είναι οι κυριότερες διατροφικές πηγές για καθεμία από αυτές.
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των τροφών και την απελευθέρωση ενέργειας από αυτές. Παίζει επίσης ρόλο στο νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή διάθεση.
- σπαράγγια
- αρακάς
- ηλιόσποροι
- φασολάκια
- πέστροφα
- μακαντάμια
- φιστίκια Αιγίνης
- φασόλια
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Ενισχύει την υγεία του δέρματος και των ματιών και συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
- μανιτάρια
- αυγά
- μπρόκολο
- σπαράγγια
- αμύγδαλα
- τυρί
- σκουμπρί
- καλαμάρι
- σουσάμι
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
Συμβάλλει στην αξιοποίηση της ενέργειας που λαμβάνουμε από τις τροφές και αποτρέπει τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης.
- τόνος
- κοτόπουλο
- γαλοπούλα
- μανιτάρια
- αρακάς
- ηλιόσποροι
- αβοκάντο
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
Εμπλέκεται στην παραγωγή και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική και αναπνευστική υγεία, καθώς και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- συκώτι
- ηλιόσποροι
- σολομός
- αβοκάντο
- μπρόκολο
- μανιτάρια
- βρόμη
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Βοηθά τον οργανισμό να παράγει νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, οι οποίοι βοηθούν στη διαχείριση της θλίψης, του στρες και του άγχους. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σε περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης και συμβάλλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
- πιπεριές
- κουνουπίδι
- μπανάνα
- σέλινο
- λαχανάκια Βρυξελλών
- τόνος
- σκόρδο
- ηλιόσποροι
- γαλοπούλα
- κοτόπουλο
- δαμάσκηνα
- αβοκάντο
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)
Διευκολύνει τη διάσπαση των λιπαρών και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
- αυγά
- τυρί
- συκώτι
- σμέουρα (φραμπουάζ)
- μπανάνα
- σολομός
- σαρδέλα
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)
Είναι ιδιαιτέρως σημαντική κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς προστατεύει το έμβρυο από επιπλοκές. Επίσης, βοηθά στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος στο αίμα που συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό και την περιφερική αγγειακή νόσο.
- μαυρομάτικα φασόλια
- φακές
- σπανάκι
- σπαράγγια
- μαρούλι
- αβοκάντο
- μπρόκολο
- πορτοκάλι
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Βοηθά στην παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ενισχύει επίσης τη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
- οστρακοειδή
- συκώτι
- σκουμπρί
- καβούρι
- κόκκινο κρέας
- γάλα
- τυρί
- αυγά