Τούρτα σοκολάτα! Εύκολη τούρτα για κάθε περίσταση!
Τούρτα σοκολάτα, για τους λάτρεις της, υπέροχη και πολύ εύκολη. Ιδανική για πάρτι, για την επέτειό σας και όποια άλλη στιγμή θέλετε να γιορτάσετε. Εγώ την έφτιαξα για τα “γενέθλια” του Πρασινούλη. Όπου Πρασινούλης, αγαπημένο αρκουδάκι του γιού μου. Όπου “γενέθλια”, οποιαδήποτε μέρα στο χρόνο θέλουμε μια τούρτα! Είναι η δική μας δικαιολογία για γλυκό!! Και αφού βρήκαμε τον λόγο για γλυκό… Ας δούμε την συνταγή…
Τα υλικά μας…
Για το παντεσπάνι…
- 5 μεγάλα αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Για το σιρόπι…
- 150γρ. νερό
- 150γρ. ζάχαρη
- 60γρ. κονιάκ ή λικέρ
Για την κρέμα σοκολάτας…
Σε αυτή την τούρτα χρησιμοποίσησα μους σοκολάτας! Δες εδώ την συνταγή για την Μους σοκολάτας!
Για το γλάσο/επικάλυψη…
Δείτε εδώ την συνταγή για το Γλάσο/Γκανάς σοκολάτας!
Τούρτα σοκολάτας! Πώς να την φτιάξετε;
Ξεκινάμε τη τούρτα μας από την μους. Αφού φτιάξουμε την μους την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Συνεχίζουμε με το παντεσπάνι. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνοντας βροχηδόν την μισή ζάχαρη. Η μαρέγκα μας είναι έτοιμη μόλις γυαλίσει και είναι τόσο σφιχτή που αν γυρίζουμε ανάποδα το μπολ δεν χύνεται. Μετά, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Με μια μαρίζ (ή ένα κουτάλι) ενώνουμε τα ασπράδια με τους κρόκους με απαλές κινήσεις. Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν αφού τα έχουμε κοσκινίσει. (Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν το θέλουμε).Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 200 στον αέρα για 15 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά το κόβουμε σε 3 κομμάτια, ίσου πάχους.
Το σιρόπι είναι πανεύκολο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά και σιροπιάζουμε την βάση (το πρώτο παντεσπάνι). Δεν θέλουμε να είναι καυτό γιατί θα λασπώσει.
Στρώνουμε την μους πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι. Με την βοήθεια μιας σπάτουλας, ισιώνουμε την μους και βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, πιέζοντας ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Μόλις ολοκληρώσουμε την τούρτα, στρώνουμε την μους από πάνω και απ’ το πλάι.
Ώρα για δημιουργία… Ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο της τούρτας. Το γλάσο θα πρέπει να είναι χλιαρό προς το κρύο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουτάλα αν θέλετε να μείνει το γλάσο μόνο στην κορυφή της τούρτας. Με την βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιούμε την μους που περίσσεψε για να κάνουμε σχέδια στο πλάι της τούρτας ή από πάνω. Μπορείτε να γαρνίρετε και με τριμμένη σοκολάτα. Παγώνουμε για 2 ώρες! Είναι έτοιμη!!