Λαχανικά

Τουρλού, μπριάμ ή ρατατούιγ!

Τουρλού, μπριάμ, ρατατούιγ, συμπεθεριό και πολλές άλλες έχει αυτό το καλοκαιρινό φαγητό. Τουρλού, γιατί ανακατεύουμε πολλά λαχανικά μαζί. Ρατατούιγ, το λένε στην Γαλλία, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη ratatolha, που στην τοπική διάλεκτο της Προβηγκίας σημαίνει “ανακατεύω”. Οι Κρητικοί βέβαια προτιμούν μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του μπριάμ, με την ονομασία “Συμπεθεριό”, που προκύπτει επειδή τα λαχανικά “συγγενεύουν” μέσα στο ταψί.

Τα υλικά μας…

  • 3 μελιτζάνες
  • 3 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σπάμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε και αυτά στη γάστρα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου και σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε στους 200 στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα. Μόλις περάσει μια ώρα που ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι, το ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά την υπόλοιπη ώρα.

Το τουρλού μας είναι έτοιμο και μας περιμένει να το γευτούμε!