Παιδία

Το παιδί δεν τρώει το φαγητό του!

Πολλοί γονείς αγχώνονται επειδή το παιδί τους προτιμάει να μην φάει καθόλου, παρά να φάει το φαγητό του. Κάθε παιδί έχει τις ιδιαιτερότητες του και φυσικά αυτές βρίσκονται και στην διατροφή του. Σε κάποια παιδιά αρέσουν τα λαχανικά, σε άλλα τα κρέατα και στα περισσότερα αρέσουν τα γλυκά. Ωστόσο, τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε απ’ όλα. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτο;

Τεχνικές για να φάει το παιδί…

Ένταξε το παιδί σου στην προετοιμασία του φαγητού!

Εντάσσοντας το παιδί στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα του φαγητού, το βάζετε στη διαδικασία να ανακαλύψει πως δημιουργείτε το φαγητό που τρώει. Ακόμα του δημιουργείτε την περιέργεια να γευτεί αυτό που μόλις έφτιαξε, να νιώσει περήφανο και δημιουργικό. Και που ξέρετε μπορεί αυτό να βρει την κλήση του επαγγελματικά και εσείς την βοήθεια που χρειαζόσασταν στην κουζίνα.

Ανακάλυψε την σωστή ποσότητα φαγητού που μπορεί και θέλει να φάει!

Μπορεί τελικά το πρόβλημα να μην είναι ότι το παιδί σας δεν τρώει το φαγητό του, αλλά οι μεγάλες μερίδες που του τοποθετείτε. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο, για το ποια είναι η σωστή ποσότητα για κάθε ηλικία, καθώς και κάθε τροφή, αλλά και να θυμάστε πως τα παιδιά δεν τρώνε το ίδιο με τους ενήλικες και πως οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να ξεκινήσουν από την υπερβολική τροφή.

Μείωσε τα snack κατά την διάρκεια της ημέρας!

Πολλοί είναι οι γονείς που επειδή το παιδί τους δεν τρώει όλο του το φαγητό, βρίσκουν την έσχατη λύση των snack, είτε για να τα δωροδοκήσουν, είτε για να φάνε κάτι και να μην μείνουν νηστικά. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την δημιουργία κορεσμού, καθώς και την ανάπτυξη λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.

Άλλαξε την προσέγγιση σου στην πιθανή άρνηση του παιδιού να φάει!

Συχνά ακούμε για γονείς που μαλώνουν τα παιδιά τους όταν δεν τρώνε. Συγκεκριμένα, τους απαγορεύουν να παίξουν με τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή ακόμα τα αγχώνουν να φάνε όλο τους το φαγητό για να μεγαλώσουν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για ένα παιδί, αφού μπορεί να διεγείρει συναισθήματα θυμού, άγχους και σύγχυσης.

Θέσε συγκεκριμένες ώρες για κάθε γεύμα!

Με το να θέτουμε συγκεκριμένες ώρες για κάθε γεύμα, βάζουμε το παιδί σε μια διαδικασία συνήθειας. Έτσι προκαλείτε πιο εύκολα το αίσθημα της όρεξης, αφού ο οργανισμός γνωρίζει τις ώρες που τρώει και ξέρει πότε πεινάει και πότε πρέπει να κάνει υπομονή για να μην φάει snack.