Ζύμες

Τυρόψωμο απ’το χωριό!

Νόστιμο, παραδοσιακό και χωριάτικο τυρόψωμο. Στο παρελθόν, o φούρνος ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο ενός σπιτιού. Εκεί έψηναν το ψωμί και τα παξιμάδια. Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος ήταν στην αυλή και όλη η γειτονιά μοσχομύριζε απ’ τα υπέροχα φαγητά που έψηναν οι νοικοκυρές. Το ίδιο συνέβαινε και όταν φούρνιζαν αυτά τα νόστιμα τυρόψωμα.

Τα υλικά μας…

  • 600 γραμμ. αλεύρι δυνατό
  • 1 φακ. μαγιάς
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό όσο πάρει (περίπου 1½ φλιτζ.)
  • 300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • λίγη ρίγανη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λάδι (για τη λεκάνη)

Πως φτιάχνω το ζυμάρι;

Σε ένα ποτήρι βάλτε την μαγιά, την ζάχαρη και χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά και σκεπάστε με μεμβράνη. Θέλει 5 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί. Σε μια λεκάνη ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φέτα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, ρίξτε την στην λεκάνη. Αρχίστε το ζύμωμα. Όταν γίνουν μια μάζα όλα τα υλικά, ρίξτε την ζύμη στον πάγκο και ζυμώστε για 10 λεπτά. Βάλτε λίγο λάδι στη λεκάνη και αφήστε την να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος καλά σκεπασμένη για 1 ώρα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει, αναλόγως την εποχή ή την θερμοκρασία του σπιτιού. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, ξεφουσκώστε το, και ζυμώστε για 10 λεπτά στον πάγκο. Ρίξτε τη φέτα και ζυμώστε απαλά. Κόψτε το ζυμάρι σε κομμάτια, κάντε το μπάλες ή φρατζολάκια και βάλτε το σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήστε να φουσκώσουν για 1 ώρα. Ψήστε στους 200 στις αντιστάσεις για 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των τυρόψωμων.

Για κολατσιό είναι ότι καλύτερο… και σπιτικό!