Τηγανόκλουρα της θείας Ελένης.
Όπου θεία Ελένη, η αδερφή της γιαγιάς μου! Δεν την αξίωσε ο θεός να κάνει παιδιά και έτσι είχε εμάς σαν παιδιά – εγγόνια της. Ήταν άσσος στις πίτες και στα ζυμάρια. Έφτιαχνε πίτες με ότι υλικό θες. Με φύλλο δικό της εννοείται. Με λίγο αλεύρι και νερό έκανε θαύματα! Κάπως έτσι βγήκαν και τα τηγανόκλουρα. Ζυμάρι ψωμιού ή περισσεύματα ζυμαριού από πίτα και τηγάνι. Άλλοτε τα γέμιζε με τυρί (φέτα) και άλλοτε σκέτα με ζάχαρη ή μέλι. Ας δούμε όμως τη συνταγή…
Τα υλικά της θείας…
- 600γρ. αλευρι σκληρό
- 400γρ χλιαρό νερό
- 1 φάκελο μαγιά
- λίγο αλάτι
Ρίξτε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και ανακατέψτε. Μόλις γίνουν μία μάζα, ρίξτε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώστε για 5 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη στη λεκάνη για 1 ώρα. Ξεφουσκώστε το ζυμάρι και κόψτε το σε κομμάτια. Μπορείτε να τους δώσετε ότι σχήμα θέλετε. Τηγανίστε σε καυτό λάδι. Ρίξτε ζάχαρη από πάνω, μέλι, ταχίνι ή μερέντα…
Παραλλαγές…
Αν θέλετε μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί. Εμείς στην περίοδο της νηστείας τα γεμίζαμε με μανιτάρια και χρωματιστές πιπεριές. Μία ωραία ιδέα είναι να τα γεμίσετε με λουκάνικο ή κιμά, αφού πρώτα τα περάσετε από το τηγάνι. Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι θέλετε. Τρώγονται για πρωινό, απογευματινό ή βραδινό. Τα παιδάκια σας θα ενθουσιαστούν, ιδιαίτερα με τα γλυκά τηγανόκλουρα!