Τα γεμιστά της γιαγιάς
Όπως έλεγε η γιαγιά μου τα γεμιστά, τα “ορφανά”, είναι ένα απ’ τα φαγητά του φτωχού. Στην εποχή της γιαγιάς μάζευαν από τον κήπο ότι λαχανικό μπορούσε να γεμιστεί και έφτιαχναν αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό. Χόρταιναν ακόμη και τις πιο μεγάλες οικογένειες με λίγα χρήματα. Σήμερα έχουμε ξεχάσει αυτά τα “φτωχά ” φαγητά που μεγάλωσαν τους παππούδες, τους γονείς μας και εμάς. Ας θυμηθούμε τη συνταγή…
“Φτωχά” υλικά, πλούσια γεύση!
- 5 ντομάτες
- 5 πιπεριές
- 3 κολοκυθάκια
- 3 μελιτζάνες
- Ρύζι Καρολίνα (1κ.σ. για κάθε γεμιστό)
- Κίτρινο ρύζι ( αντικαταστήστε 3-4 κ.σ. , γίνεται σπειρωτή η γέμιση)
- 3 κρεμμύδια
- 1/2 κ.σ. πελτέ
- μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, λάδι
- πατάτες για το ταψί
Αδειάζουμε τα λαχανικά και αλέθουμε τη γέμιση στο μπλέντερ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά με λίγο λάδι. Μέτα ρίχνουμε την πολτοποιημένη γέμιση, τον πελτέ, τον μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνουμε το ρύζι και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και γεμίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε της πατάτες και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι και 1/2 ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 200 για 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Οι παραλλαγές της γιαγιάς…
Πολλές φορές κρατούσε τη γέμιση από τα κολοκυθάκια και μας έφτιαχνε κολοκυθοκεφτέδες. Έτσι για τη λιγούρα, πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Άλλες πάλι φορές κρατούσε τη γέμιση από τις μελιτζάνες και έκανε ένα είδος μελιτζανοσαλάτας, σαν μεζές για το τσιπουράκι του παππού!