Σουτζουκάκια μεθυσμένα στο φούρνο!
Η λέξη σουτζούκ (sucuk) στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο, συνεπώς σουτζουκάκι είναι το μικρό λουκάνικο. Ονομάστηκε έτσι από το μακρόστενο οβάλ σχήμα, ενώ η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική και την ελληνική κουζίνα. Οι Έλληνες παράλλαξαν τη συνταγή με το να αφαιρέσουν το ιστό του εντέρου με το οποίο ήταν τυλιγμένο το μίγμα που αποτελούσε το σουτζουκάκι. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό και πέρασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Τα υλικά μας…
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 φλ. μαυροδάφνη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Συνταγή αναλυτικά…
Για τα σουτζουκάκια στο φούρνο, μουλιάζουμε πρώτα το ψωμί στο κρασί, εξού και μεθυμένα! Το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Παράλληλα, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 15′ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βουτάμε τα χέρια στο κρασί και πλάθουμε σε μικρά σουτζουκάκια. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 10΄, μέχρι να ροδίσουν. Τα περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 15-20΄ακόμα.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια φούρνου με το ρύζι ή πουρέ και γαρνίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.