Σωστή οδική συμπεριφορά, οδηγοί και πεζή!
Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν ποια είναι η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφαλής οδήγηση, με συνέπεια να μην παρέχουν τη γνώση αυτή ούτε στα παιδιά τους. Οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.
Οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας…
Τα παιδιά, μικρής ηλικίας, κυκλοφορούν συνήθως με κάποιο συνοδό. Υπάρχουν όμως, φορές που τα παιδιά τρέχουν και παίζουν μόνα τους. Από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά, από μικρή ακόμη ηλικία, είναι οι κανόνες ασφαλείας όταν βρισκόμαστε έξω και αυτό αφορά και στην οδική συμπεριφορά.
Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ακόμη την απόσταση ή την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου και είναι δύσκολο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ένα διερχόμενο όχημα.
Φορέστε στα παιδιά ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε να προσθέσετε στην τσάντα ή στα παπούτσια τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα.
Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο και κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.
Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο καθώς οι οδηγοί δε θα μπορούν να το διακρίνουν.
Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο: α) βρείτε ένα ασφαλές σημείο, β) σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου, γ) κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα, δ) κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά, ε) περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα, στ) διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε.
Όταν είστε με παιδιά θα πρέπει πάντα να διασχίζετε το δρόμο από τις διαβάσεις των πεζών και πάντα βέβαια με πράσινο φανάρι. Εξηγείστε στο παιδί πώς λειτουργούν οι σηματοδότες.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.
Στο αυτοκίνητο τα παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα στο ειδικό καθισματάκι. Δεν θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο.
Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου.
Όταν είστε στο σχολείο, μην παρκάρετε απέναντι από την είσοδο, καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς.
Διασφαλίστε την προστασία τους, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζετε την ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.
Σεβαστείτε και διευκολύνετε το έργο του σχολικού τροχονόμου.
Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη σας, επιδεικνύοντας ευγένεια κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.
Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό. Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας), με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής.
Όταν οδηγείτε…
Όταν κινήστε με το αυτοκίνητο κοντά σε παιδικές χαρές, πάρκα ή σχολεία, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα ενός παιδιού που πετάγεται ξαφνικά στο δρόμο, συνήθως κυνηγώντας μια μπάλα. Τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερο οπτικό πεδίο από τους μεγάλους. Επίσης, δεν γνωρίζουν την απαιτούμενη απόσταση φρεναρίσματος ενός αυτοκινήτου και βέβαια, δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου.
Πατήστε το ” οδικής συμπεριφοράς ” για να δείτε το video.
Η σωστή ενημέρωση σώζει ζωές!
Πηγή: citykidsguide.com