Συροπιαστά

Ραβανί της γιαγιάς Μάχης!

Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς Μάχης. Το υπέροχο κίτρινο χρώμα του παραδοσιακού γλυκού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά απ’το κοτέτσι της γιαγιάς, ενώ η μοναδική του γεύση κλέβει την παράσταση. Φτιάξτε το όλοι!

Τα υλικά μας…

  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 200γρ βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 3 βανίλιες
  • ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι (η γιαγιά προτιμούσε το λεμόνι)
  • 1/2 κούπα γάλα

Για το σιρόπι…

  • 3 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • κανέλα, γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • 1 δάκρυ μαστίχας

Ακολούθησε τις οδηγίες και φτιάξ’ το όπως το έκανε η γιαγιά!

Σε ένα μπολ ρίξτε τα αυγά με την ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ για 10 λεπτά. Μετά ρίξτε το λιωμένο βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά. Εδώ θέλει προσοχή. Το γάλα το κρατάμε για το τέλος γιατί μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο το μείγμα μας. Λίγο αλατάκι στο τέλος θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στο ραβανί μας! Βουτυρώστε καλά ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα μέσα. Ψήστε στους 160 στον αέρα για 45 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι. Προσοχή! Κρύο ραβανί – Ζεστό σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για 10 λεπτά. Με μια κουτάλα περιχύνουμε το σιρόπι στο ραβανί μας σιγά σιγά. Αφήστε να σταθεί και να πιει όλο το σιρόπι για 30 λεπτά.

Σερβίρετε με παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας και θα τους ξετρελάνετε όλους!