Πρασόπιτα, η πίτα της γιαγιάς!
Τα παλιά τα χρόνια, οι γυναίκες έφτιαχναν πολλές πίτες! Τις παίρναν μαζί τους στα χωράφια για κολατσιό και ήταν πολύ οικονομικό φαγητό αφού ήταν από ότι υλικά είχαν. Μια ακόμη πίτα που με ενθουσίασε είναι η πρασόπιτα. Ή μάλλον η Τρικαλινή πρασόπιτα, αφού η συνταγή είναι της πεθεράς μου. Ας πάμε να την φτιάξουμε…
Τα υλικά μας…
- 1 πακέτο φύλλα (χωριάτικα)
- 2κ. πράσα
- 2 αυγά
- 250γρ. φέτα
- 1φλ. τραχανά
- 1/2 φλ. γάλα
- 1/2φλ. λάδι (συν λάδι για τα φύλλα)
- άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε τα πράσα περίπου 3εκ (δυο δάχτυλα), τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι. Αν θέλουμε ρίχνουμε ένα σφηνάκι νερό και τα αφήνουμε να μαραθούν. Μόλις είναι έτοιμα τα αδειάζουμε σε μία λεκάνη και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, τρίβουμε την φέτα και ανακατεύουμε με το χέρι.
Σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα ραντίζουμε με λάδι. Τα φύλλα δεν τα τεντώνουμε πολύ, θέλουμε να έχουν ζάρες για να περνά ο αέρας και να γίνουν τραγανά. Ρίχνουμε την γέμιση και την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα κομμάτια φύλλου που εξέχουν τα γυρνάμε προς τα μέσα. Την χαράζουμε, την σταυρώνουμε και βουρ για το φούρνο.
Ψήνουμε στους 180 στις αντιστάσεις για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.