Πίτες

Πλαστός/Μπομπότα Θεσσαλίας, η εύκολη πιτα!

Παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο…

Συγκεκριμένα, ως πλαστό την γνωρίζουν και τη φτιάχνουν στην Αιτωλοακαρνανία, το Καρπενήσι, την Αμφιλοχία, την Άρτα, την Καλαμπάκατο Βόλο. Στα χωριά της Θεσσαλίας και στη Λάρισα λέγεται μπομπότα. Αυτή η πίτα όμως έχει πολλά ονόματα, όπως γυμνή, ξεβράκωτη, σαπικάτα, της τεμπέλας, πισπιλίτα, πισινίκα, ζαρκόπιτα, παπανάτσα και μπλατσαρό ή μπατσάρα! Δεν χρειάζεται να ξέρεις να ανοίγεις φύλλο ή να αγοράσεις αφού για φύλλο χρησιμοποιούμε χυλό από καλαμποκάλευρο. Μπορεί να είναι με γέμιση σπανακόπιτας, χορτόπιτας, ή κολοκυθόπιτας. Εγώ την εκδοχή της χορτόπιτας. Αυτή έκανε η θεία μου, αδερφή της γιαγιάς μου με καταγωγή από την Μακρινίτσα Πηλίου.

Τα υλικά μας…

Για το “φύλλο”

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.γλ αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 ½ φλ. νερό (περίπου)

Για την γέμιση

  • 600 γρ. χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα και τσουκνίδες)
  • 10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 250 γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανάς γλυκός
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Χορτόπιτα εύκολη!

Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα χόρτα ( περίπου 3 δάχτυλα) και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα και χτυπάμε τα δύο αυγά. Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια για να μαραθούν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του πλαστού. Τα αφήνουμε λίγο στην άκρη για να φτιάξουμε τον χυλό.

Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και αλάτι. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα αλεύρια. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα δύο φλυτζάνια από το νερό. Κρατάμε το μισό φλιτζάνι νερό για το τελείωμα της πίτας. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του χυλού μέχρι να γίνει ο χυλός πηχτός.

Θα χρειαστούμε ένα ρηχό ταψί για πίτα. Λαδώνουμε τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα πολύ καλά. Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τον πηχτό χυλό. Στρώνουμε με το κουτάλι το χυλό να καλύψει όλη τη βάση του ταψιού. Βάζουμε όλη τη γέμιση μέσα στο ταψί. Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν λίγο μέσα στο χυλό. Στον υπόλοιπο πηχτό χυλό που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι νερό που κρατήσαμε πρίν και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να γίνει αραιός ο χυλός μας. Σιγά σιγά περιχύνουμε τον πλαστό με τον αραιό χυλό καλύπτοντας όλη την επιφάνειά του. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του πλαστού και ψήνουμε στους 200, στις αντιστάσεις, βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά ο πλαστός. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Δοκιμάστε τον και θα με θυμηθείτε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *