Παιδία

Παιδικά παιχνίδια και η θεωρία Μοντεσσόρι!

Θα αναρωτιέστε και εσείς, όπως και εγώ πριν λίγο καιρό, τι είναι αυτή η θεωρία Μοντεσσόρι… Είναι εύκολο να γίνει στην πράξη; Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι  θα πρέπει να υπάρχουν στο παιδικό δωμάτιο/σπίτι  μόνο 7-12 παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες.

Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα στα παιδιά. Η μέθοδος Μοντεσσόρι προάγει την αυτονομία από πολύ μικρή ηλικία. Όχι αποθηκευμένα παιχνίδια σε κουτιά στα οποία πρέπει να “χωθεί” για να δει τι έχουν ή να χρειάζεται τη βοήθεια ενήλικα για να τα προσεγγίσει. Τα παιχνίδια αυτά όμως θα εναλλάσσονται ανά 1-2 εβδομάδες.

Εναλλαγή παιχνιδιών…

Η θεωρία λέει, ότι η λογική της εναλλαγής των παιχνιδιών, είναι πως τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν έχουν νέες εμπειρίες. Μαθαίνουν τόσο όταν  ανακαλύπτουν έναν νέο τρόπο για να παίξουν με ένα παλιό τους παιχνίδι όσο και όταν έρχονται σε επαφή με ένα νέο παιχνίδι. Ο εγκέφαλος του παιδιού είναι προγραμματισμένος να αφομοιώνει οτιδήποτε ακούει,  βλέπει, γεύεται, αγγίζει.  Συνεπώς, αν το παιδί έρχεται σε επαφή συνεχώς με τις ίδιες υφές και βλέπει τα ίδια παιχνίδια, στην ίδια θέση, χάνει το ενδιαφέρον του και σταματά να ασχολείται μαζί τους γιατί είναι πολύ “προβλέψιμος” ο τρόπος που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Παιχνίδια και δωμάτιο…

Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι πολύ καλά τακτοποιημένο, κάθε πράγμα να έχει την θέση του. Τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά  σύμφωνα με την φιλοσοφία Μοντεσσόρι έχουν ανάγκη από τάξη και σταθερότητα.

Τι παιχνίδια πρέπει να έχει το παιδικό δωμάτιο;

Παιχνίδια κατάλληλα για την ανάπτυξη των αισθήσεων


Για παράδειγμα, υλικό για χρώματα, σχήματα, μεγέθη. Ήχοι φυσικών και τεχνητών αντικειμένων. Υλικά που πλάθονται, τρίβονται, κόβονται. Υλικά που βοηθούν στην διάκριση των γεύσεων.

Παιχνίδια λογικομαθηματικών δραστηριοτήτων


π.χ. ταξινόμησης, αντιστοίχησης, σειροθέτησης, σύγκρισης, απαρίθμησης κ.λ.π. Πιο συγκεκριμένα τα χρωματιστά ραβδάκια, οι κύβοι, τα αβάκια, τα αριθμητήρια, καρτέλες με γράμματα και εικόνες, εικονογραφημένα κείμενα κ.λ.π.

Υλικό αντίληψης του χώρου


Υλικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αντίληψη του χώρου είναι διάφορα χαρτόνια που αναπαριστάνουν επίπεδα σχήματα (τρίγωνα, τετράγωνα κ.λ.π.), στέρεα αντικείμενα (έπιπλα, κιβώτια) που αναπαριστάνουν στέρεα σώματα (κύβους, κυλίνδρους, πυραμίδες).

Πώς σου φαίνεται η θεωρία Μοντεσσόρι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *