Παιδιά και ίντερνετ!
Χρήση ή εξάρτηση;
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό πλέον χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Το διαδίκτυο δεν είναι όμως μόνο πηγή γνώσεων και πληροφοριών, μέσο επικοινωνίας και διαδραστικός χώρος παιχνιδιού. Πολλά παιδιά παραδέχονται ότι αφιερώνουν αρκετές ώρες της μέρας σε βίντεο, chat και σε online παιχνίδια εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων, όπως η μελέτη, η διασκέδαση, οι κοινωνικές επαφές κ.α. Δε χρειάζεται καν να βρίσκονται μπροστά από τον υπολογιστή, χρησιμοποιούν κινητές ή tablet. Τα παιδιά αντιδρούν έντονα όταν τους απαγορεύσεις την χρήση μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πραγματική εξάρτηση.
“Εθισμό” ονομάζουμε την οργανική εξάρτηση από διάφορες ουσίες, όπως αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά δυσάρεστων οργανικών συμπτωμάτων. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη στέρηση των συγκεκριμένων ουσιών από το άτομο και από αυξανόμενη ανεκτικότητα προς αυτές τις ουσίες, που οδηγεί στη λήψη μεγαλύτερων δόσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εξάρτηση είναι μια παθολογική κατάσταση του εγκεφάλου. Στην εποχή μας ήρθε όμως να προστεθεί και ο εθισμός – εξάρτηση από το διαδίκτυο. Η χρήση του διαδικτύου πάνω από πέντε ώρες ημερησίως θεωρείται ως εξάρτηση, ενώ η χρήση πάνω από δέκα ώρες την εβδομάδα θέτει το παιδί σε κίνδυνο για εξάρτηση. Το παιδί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για πάνω από δυο ώρες την ημέρα.
Γονείς τα μάτια σας δεκατέσσερα…
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Ποια είναι τα σημάδια; Ο χρόνος που το παιδί μας αφιερώνει στο διαδίκτυο είναι το βασικότερο σημάδι ότι υπερβαίνει το μέτρο. Το κλειδί είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς και των αντιδράσεων του παιδιού μας. Η παραμέληση οικογένειας και φίλων, το παιδί προτιμά να ασχολείται με την ηλεκτρονική συσκευή και να επικοινωνεί με τους φίλους του μέσω αυτής παρά από κοντά. Αρνείται ή δεν μπορεί να σταματήσει αυτή του την δραστηριότητα. Αναζητά όλο και περισσότερο χρόνο για αυτή και αισθάνεται ευφορία όταν την χρησιμοποιεί. Αρχίζουν τα προβλήματα συμπεριφοράς, θυμός, θλίψη και επιθετικότητα όταν απομακρύνεται από την ηλεκτρονική συσκευή. Αντιμετωπίζει προβλήματα και μειώνεται η απόδοση του στο σχολείο. Χρησιμοποιεί ψέματα για την διάρκεια και το είδος του παιχνιδιού ή των βίντεο που παρακολουθεί.