Μπουγάτσα αλμυρή από της Σέρρες!
Σεραϊκή μπουγάτσα για μερακλήδες…
Ποιος έχει επισκεφτεί της Σέρρες και δεν έχει φάει μπουγάτσα; Αλμυρή, γλυκιά, με τυρί, με κιμά, με κρέμα είναι υπέροχη όποια και αν είναι η γέμισή της. Η αρχική προέλευση της ιδέας της μπουγάτσας, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού αλλά και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα. Παρασκεύαζαν “μπουγάτσα κουρού”, κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και “σαντέ μπουγάτσα” (με ζάχαρη άχνη). Ας δούμε πως φτιάχνεται…
Τα υλικά μας…
- 1 πακ. φύλλα κρούστας
- 50γρ. βούτυρο
- 50γρ λάδι
Για την κρέμα…
- 125 γραμ. βούτυρο
- 200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 1 κιλό φέτα
- 2 αυγά
- 2 κρόκους
- πιπέρι
- αλάτι (με προσοχή)
Βελούδινη κρέμα…
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Αφήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας με σύρμα, ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η κρέμα. Αφού κρυώσει καλά, ρίχνουμε την φέτα και το πιπέρι. Αλατίστε αν θέλετε αφού δοκιμάσετε πρώτα, εγώ δεν έβαλα αλάτι, ήταν καλή για τα γούστα μου.
Συναρμολόγηση…
Στρώνουμε τα οχτώ φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ένα-ένα πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αφήστε τα φύλλα να περισσεύουν πέντε πόντους έξω από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα φροντίζοντας να είναι ίση παντού. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε λαδώνοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα. Μπήγουμε τις άκρες των φύλλων κάτω από τη μπουγάτσα. Ψήνουμε στους 200, στις αντιστάσεις για 40 λεπτά.