Συροπιαστά

Μπακλαβάς! Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Απ’ τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι την γιαγιά, την θεία, την μαμά και άλλες γυναίκες, να μαζεύονται στο σπίτι για να φτιάξουν όλες μαζί τα χριστουγεννιάτικα γλυκά! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κ.α.  Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ο μπακλαβάς!! Ας δούμε την συνταγή…

Μπακλαβάς, τα υλικά μας…

  • 3 συσκευασίες φύλλο κρούστας (3 Χ 450)
  • 300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο
  • 500 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μαλακό βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι του μπακλαβά…

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Γαλακτομπούρεκο σε ατομικά ρολά!

Μπακλαβάς, πως θα το φτιάξουμε…

Αλέθουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ με τη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα. Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Το ιδανικό ταψί για μπακλαβά πρέπει να είναι λεπτό και ρηχό. Ιδανικό μέγεθος για το ταψί είναι 35x27x5 εκ. Με το μαλακό βούτυρο, αλείφουμε πολύ καλά το ταψί.Θα κάνουμε μια στρώση με τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί. Απλώνουμε το ενάμιση πακέτο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.Πασπαλίζουμε σε μια στρώση τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα-ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο λιωμένο βούτυρο. Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά.Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί.Βάζουμε το ταψί με τον μπακλαβά στο ψυγείο να κρυώσει το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Έτσι θα κοπεί ευκολότερα σε κομμάτια.Χαράζουμε με προσοχή με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο. Ραντίζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο νερό για να μην χορεύουν τα φύλλα στο ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 150°C στις αντιστάσεις. Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό.Αν δεν ψηθεί σωστά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό το γλυκό.  Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ροδίσει μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα πάνω κάτω να έχουν χρυσορόδινο χρώμα. Σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με καυτό σιρόπι.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά. Περιχύνουμε λίγο-λίγο το καυτό σιρόπι πάνω από το καυτό ταψί με μπακλαβά. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι γίνεται όταν είναι καυτά και τα δύο, ρουφάει αμέσως τα υγρά. Το γλυκό πρέπει να κρυώσει καλά και να ρουφήξει σωστά το σιρόπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *