Γλυκά,  Κεράσματα

Κουραμπιέδες! Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Αυτό το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός των εορτών. Θα σας φέρει τις πιο γλυκές μνήμες στο μυαλό! Τότε που βοηθούσατε τη μαμά σας να τους φτιάξει, τραγουδώντας το “χιόνια στο καμπαναριό…”. Ας δούμε τη συνταγή…

Κουραμπιέδες, τα υλικά μας…

  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 60 γρ. κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 150 γρ. Καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 850 γρ Αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • Πασπάλισμα…

  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μελομακάρονα, το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων!

    Κουραμπιέδες, πώς να τους φτιάξετε;

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αρχικά πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως. Απλώνουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη .

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη. Με το σύρμα τα χτυπάμε για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Δυναμώνουμε σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί και παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο. Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάμε το μίξερ και σκάβουμε τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’ Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.

    Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί για τα βράδια του χειμώνα!!

    Εναλλάξ, προσθέτουμε στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα. Καλό είναι να κρατήσουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι και τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι ώστε να πάρει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται ο κουραμπιές. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Σαν μαλακή πλαστελίνη.

    Πριν πλάσουμε τους κουραμπιέδες προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30 γρ και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Αραδιάζουμε τους εύκολους κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο αραιά μεταξύ τους, σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά. Είναι καλύτερα να ψήνετε ένα ένα ταψί με κουραμπιέδες.

    Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα. Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ. Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί. Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *