Κεράσματα

Κοκ! Ατομικά και λαχταριστά!

Υπέροχα, λαχταριστά κοκ σαν να τα αγόρασες απ’ το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της περιοχής σου! Ή μάλλον, ακόμη καλύτερα! Τα παιδιά λατρεύουν αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό σοκολάτας, κρέμας και σιροπιαστό παντεσπάνι… Ας δούμε πως θα τα φτιάξετε και εσείς…

Τα υλικά μας…

Το παντεσπάνι των Κοκ…

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα
  • 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Η κρέμα των Κοκ…

  • 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. κόρν φλάου

Το σιρόπι των Κοκ…

  • 200 γραμ. νερό
  • 200 γραμ. ζάχαρη

Το γλάσο των Κόκ…

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. βούτυρο
  • 1 κ.γλ. μέλι

Σπιτικά ατομικά Κοκ…

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες φούρνου. Με ένα κουπ 5εκ. σχεδιάζουμε με μολύβι το σχήμα για το κοκ πάνω στην κάθε λαδόκολλα, ούτως ώστε όλα να γίνουν ομοιόμορφα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το baking powder. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχηδόν χτυπώντας με το μίξερ για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Με μαλακή σπάτουλα ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Απαλά ανακατεύουμε με κοφτές σταυρωτές κινήσεις. Προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά. Τότε, ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα πάντα με απαλές κινήσεις αναδιπλώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω και σκάβοντας καλά τον κάδο ώστε να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά. Χωρίς καθυστέρηση και χωρίς πολλά ανακατέματα για να μην χάσουμε τον όγκο, βάζουμε τη ζύμη για το παντεσπάνι των κοκ μέσα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με χοντρή μύτη. “Κόβουμε” δίσκους από παντεσπάνι μέσα στους κύκλους που σχηματίσαμε με μολύβι πάνω στην λαδόκολλα. Αφήνουμε απόσταση 1εκ. το ένα από το άλλο, γιατί απλώνουν και λίγο φουσκώνουν. Με βρεγμένο δάχτυλο, ακουμπάμε στο κέντρο στο σημείο που κόβουμε με το κορνέ και σχηματίζει μύτη. Ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 13-16 λεπτά. Είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν παίρνοντας ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μπολ με το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το ξαναβάζουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει, τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην κάνει πέτσα όσο θα κρυώνει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Την παγώνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τα κοκ, την αφρατεύουμε λίγο με το μίξερ χειρός να γίνει ξανά λεία και βελούδινη κρέμα.

Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αν θέλετε ζουμερά πιο μελωμένα τα κοκ τα βουτάτε στιγμιαία στο σιρόπι και αφήνετε σε σχάρα. Εγώ προτιμώ να τα περνάω με ένα πινέλο, σιροπιάζοντας την εσωτερική τους πλευρά.

Μετά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα γάλακτος, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα στο μπολ. Ρίχνουμε το μέλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα καλά να γίνει το γλάσο λείο και γυαλιστερό. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει.

Κοκ, ώρα για συναρμολόγηση…

Παίρνουμε 2 παντεσπάνια σιροπιασμένα. Τη μία την βουτάμε στο γλάσο σοκολάτας. Την δεύτερη, βοήθεια ενός κορνέ, τη γεμίζουμε με κρέμα. Ενώνουμε τα 2 μέρη σαν σάντουιτς. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσουν.

Τα ατομικά Κοκ είναι έτοιμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *