Ιδέες για οργάνωση και αποθήκευση στην κουζίνα!
Το θέμα με την κουζίνα είναι πως ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος δεν μοιάζει ποτέ αρκετός. Για να επαναδιοργανώσεις την κουζίνα σου, μπορεί να χρειάζεται μια μικρή ανακαίνιση ή απλά να αφαιρέσεις μερικά ντουλάπια, αντικαθιστώντας τα με έξυπνες λύσεις. Καλό είναι πάντα, να λαμβάνεις υπ’ όψιν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων και την τοποθέτηση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Για παράδειγμα, οι ντομάτες πρέπει να βρίσκονται εκτός ψυγείου, οι πατάτες να μην έχουν επαφή με φυσικό φως ή με κρεμμύδια και τα εσπεριδοειδή να μην ακουμπούν σε μεγάλες επιφάνειες! Όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις όσον αφορά την οργάνωση. Μετά από μερικούς μήνες, όμως, αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να καταλήγουμε παρέα με ένα οργανωτικό… χάος. Ειδικά στα ντουλάπια της κουζίνας.
Πρακτικά και οργανομένα…
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε ποια σκεύη χρησιμοποιείτε και ποια όχι. Αν έχετε πολλά τηγάνια ή ταψιά ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε συνέχεια μόνο ένα τότε αυτό δημιουργεί ακαταστασία.
Διαχωρίστε τα ντουλάπια που έχετε αντικείμενα που τα χρησιμοποιείτε καθημερινά και αντικείμενα που χρησιμοποιείτε μόνο 3 ή 4 φορές το χρόνο, όπως τα “καλά” σερβίτσια που βγαίνουν μόνο σε γιορτές και ειδικές περιπτώσεις. Αποθηκεύστε στα χαμηλά ντουλάπια τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά και βάλτε στα ψηλά τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο σπάνια.
Υπάρχει μια “απόλαυση” στο να ανοίγετε ένα ντουλάπι και να βλέπετε ομοιόμορφα δοχεία και κουτιά αποθήκευσης. Χρησιμοποιήστε ίδια δοχεία για να αποθηκεύσετε τα δημητριακά, το αλεύρι, τα όσπρια, τον καφέ, την ζάχαρη, κ.α. Εκτός από άψογη οργάνωση θα σας εξασφαλίσουν πως δεν θα πάει καθόλου χώρος χαμένος.
Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά στα συρτάρια σας για να έχετε μαζί παρόμοια αντικείμενα. Αν ο χώρος σας το επιτρέπει, αποθηκεύστε ξεχωριστά τα εργαλεία ψησίματος από τα καθημερινά εργαλεία μαγειρικής σε διαφορετικά συρτάρια. Επίσης, οι δίσκοι μπορούν να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι. Το υγρό πιάτων, το σφουγγάρι ή το σύρμα είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην κουζίνα σας αλλά όχι να περιφέρονται ανεξέλεγκτα. Το ίδιο και διάφορα μικροαντικείμενα. Μαζέψτε τα, λοιπόν, όλα μαζί σε ένα μικρό δίσκο.
Χρησιμοποίησε επαγγελματικά, βιομηχανικού τύπου ράφια, όπου χάρη στα διάτρητα καλάθια, όλα τα αντικείμενα είναι ορατά. Έτσι χρησιμοποιείς μικρότερο χώρο, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, μετατρέποντάς το σε μια ραφιέρα αποκλειστικά για τρόφιμα.
Η οργάνωση είναι κάτι που χρειάζεται συντήρηση. Αφού βάλετε τις βάσεις προσπαθήστε να τις διατηρήσετε και να σταματάτε τον εαυτό σας κάθε φορά που τον πιάνετε να υποπίπτει σε παλιές συνήθειες. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να παραμένουν τα ντουλάπια σας πάντα οργανωμένα.
Οργανώστε την κουζίνα σας για δική σας ευκολία!
Πηγή: spirossoulis.com