Γυναικεία γονιμότητα!
Τι είναι η υπογονιμότητα;
Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει παιδί έπειτα από τουλάχιστον ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Δεν πρέπει να ταυτίζεται με την στειρότητα, που είναι η απόλυτη βιολογική αδυναμία τεκνοποίησης. Η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού ως συνόλου και όχι μόνο της γυναίκας , όπως θεωρούσαν παλαιότερα. Δυστυχώς πριν κάποια χρόνια θεωρούσαν την γυναικά και μόνο αυτήν, υπεύθυνη για την δημιουργία απογόνου. Τα διάφορα προβλήματα γονιμότητας είναι αρκετά συχνά και το ποσοστό αυτό αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία της γυναίκας, η οποία και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης. Οι γιαγιάδες μας παντρεύονταν μικρές και μέχρι τα 25 είχαν κάνει, οι περισσότερες, πάνω από 3 παιδιά. Πόσες φορές η γιαγιά σας, σας είπε “Μεγάλωσες, πότε θα παντρευτείς να κάνεις παιδιά;” και ας ήσασταν μόλις 25. Και η φράση συνεχίζει, “εγώ στην ηλικία σου είχα 5 παιδιά, άντρα και σπίτι να κουμαντάρω!”. Όσο και αν σας κακοφάνηκε αυτή η φράση, όσο δύσκολο και αν είναι να βρεις έναν καλό σύζυγο, όσο χρόνο και αν απαιτούν οι σπουδές και η εύρεση εργασίας που είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή, η γιαγιά σας είχε ένα “μικρό” δίκιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να φθίνει από την ηλικία των 30 σε ποσοστό 15%, αντικατοπτρίζοντας την επίπτωση διεργασιών γήρανσης στην ποιότητα των ωαρίων και την ομαλή λειτουργία της ωοθήκης.
Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα της γυναίκας!
Πέρα από την ηλικία που επηρεάζει την γονιμότητα άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος όπως και η υπερβολική σωματική άσκηση. Το έντονο μακροχρόνιο στρες, οι εξαντλητικές δίαιτες και η κακή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν επίσης. Δες τα θετικά της ζωής και απέβαλε το άγχος της καθημερινότητας. Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς υπερβολές και καταχρήσεις όπως το αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Κόψε το τσιγάρο, βλάπτει την υγεία σου και έχει επιπτώσεις και στην γονιμότητά σου.
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή…
Εάν όλα αυτα δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα ωοθυλακιορρηξίας, απόφραξη των σαλπίγγων ,σοβαρή διαταραχή του σπέρματος ή τέλος όταν υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα τότε πρέπει να στραφούμε σε ειδικές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας: Αν το αίτιο της υπογονιμότητας σχετίζεται με την αδυναμία της γυναίκας να απελευθερώνει ωάρια κάθε μήνα παρά το γεγονός ότι η γυναίκα μπορεί να έχει «φυσιολογικό» κύκλο.
- Σπερματέγχυση: Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη μέθοδος που επιλέγεται συνήθως σε ζευγάρια με υπογονιμότητα άγνωστης αιτιολογίας , όταν το ανδρικό σπέρμα δεν είναι ικανοποιητικό καθώς και σε περιπτώσεις όπου η τραχηλική βλέννα δεν έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ενδείκνιται σε σοβαρές βλάβες των σαλπίγγων ή σε απόφραξη τους. Μετά από 1 με 2 αποτυχημένες σπερματεγχύσεις και σε περιπτώσεις αδιευκρίνιστης αιτιολογίας υπογονιμότητας.