Γαλατόπιτα, παραδοσιακή και εύκολη!
Μία “ανοιχτή” και γλυκιά πίτα. Η γαλατόπιτα αυτή είναι χωρίς φύλλο και πολύ εύκολη. Τρώγεται ευχάριστα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό. Η γιαγιά μου την τράταρε σε όποιον ερχόταν στο σπίτι, μικρό και μεγάλο, και όλη αναρωτιόνταν πως την έφτιαχνε! Γίνεται σε λιγότερο από 1 ώρα και έχεις πάντα κάτι να κεράσεις όταν έρθει κάποιος απροειδοποίητα στο σπίτι σας.
Τα υλικά μας…
Για την κρέμα:
- 1.250 γρ. γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από λεμόνι
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη:
- 2 κ.σ. νερό
- 1 αυγό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ενωθούν τα υλικά στο μπολ, παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Μετά το αραιωμένο μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις είναι έτοιμη. Τέλος, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αδειάζουμε την γαλατόπιτα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Αφού ισιώσουμε την πίτα, χτυπάμε το αυγό, το γάλα και την ζάχαρη και με ένα πινέλο απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Βάζουμε διάσπαρτα μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180 στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για 45’ μέχρι να ροδίσει.