Γαλακτομπούρεκο σε ατομικά ρολά!
Το αγαπημένο γλυκό ταψιού, το γαλακτομπούρεκο, έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα από τα γλυκά που συνόδευαν τα τραπέζια τους σε γιορτές και καλέσματα! Όπως τα περισσότερα πολιτικά γλυκά είναι σιροπιαστό και παράλληλα τραγανό, αρκεί να ξέρεις πως να το φτιάξεις. Και επειδή είναι και το αγαπημένο γλυκό του άντρα μου, θα σας πω όλα τα μυστικά για να το πετύχετε!
Τα υλικά μας είναι…
Για την κρέμα:
- 100γρ βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα
- 200γρ ζάχαρη
- 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
Σιρόπι:
- 500γρ νερό
- 700γρ ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 πακέτο φύλλα κρούστας
+100γρ βούτυρο για τα φύλλα
Φτιάξτε την κρέμα…
Βάλτε το γάλα σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη και τις βανίλιες, σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ ρίξτε τα αυγά και το σιμιγδάλι και χτυπήστε τα για 2 λεπτά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, με μία κουτάλα, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ μέχρι να έρθει στην ίδια σχεδόν θεοκρασία. Ρίξτε το μείγμα στο μπολ, μέσα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε συνεχώς για να μην κολλήσει. Μόλις γίνει η κρέμα ρίξτε το βούτυρο, ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά. Αφήστε την να κρυώσει και είναι έτοιμη να γεμίσουμε τα ρολά.
Φτιάξτε το σιρόπι…
Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράζει για άλλα 5 λεπτά.
Διαδικασία…
Διπλώστε το φύλλο στη μέση αφού το περιχύσετε με βούτυρο. Βάλτε 2 κ.σ. από την κρέμα και τυλίξτε το σε ρολό. Προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή η κρέμα που θα ρίξετε στο φύλλο. Τέλος, περιχύστε το υπόλοιπο βούτυρο, πάνω στα ρολά. Αφήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο. Έτσι θα μείνουν τραγανά μετά το σιρόπιασμα. Ψήστε στους 160 στον αέρα για 50 λεπτά.
Σιροπιάστε το αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Καυτό γαλακτομπούρεκο, κρύο σιρόπι.