Συροπιαστά

Εκμέκ κανταΐφι της Μαμάς!

Ένα παραδοσιακό γλυκό, το εκμέκ κανταΐφι είναι τέλειο για τους λάτρεις της κρέμας. Είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό. Η μαμά μου το έφτιαχνε την Κυριακή του Πάσχα. Μετά από τόσο κρέας ήταν το ιδανικό γλυκό και κανένας μας δεν μπορούσε να πει όχι, όσο φουσκωμένοι και αν ήμασταν. Ελάχιστες φορές το έφτιαχνε σαν ατομικές φωλίτσες, σε κάποια γιορτή. Συνήθως έφτιαχνε το μεγάλο ταψί του φούρνου και ως το βράδυ δεν είχε μείνει κομμάτι!

Τα υλικά μας…

Για την κρέμα

  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 δάκρυα μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

  • φλούδα λεμονιού
  • ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα) προαιρετικά
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Δημιουργία και συναρμολόγηση…

Ανοίγουμε πρώτα το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας. Το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα στο ταψι και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, μην είναι καυτό, αφαιρούμε την φλούδα και την κανέλα. Τέλος περιχύνουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα για το εκμέκ κανταΐφι, κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη,τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορνφλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό/ζεστό γάλα, με μία κουτάλα, να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει. Τέλος, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι που έχει κρυώσει καλά.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο κρύο γλυκό. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο. (Η μαμά μου προτιμούσε το κακάο.) Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Δοκιμάστε το! Είναι τέλειο…