Σχέσεις

Άντρας που πίνει!

Ο “πίνω – πίνω” και δεν με πιάνει!

Όλοι οι εθισμοί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στην σύσταση της σχέσης. Καμιά γυναίκα δεν θέλει δίπλα της έναν άντρα που πίνει πολύ και παραφέρεται. Το ίδιο το άτομο δεν καταλαβαίνει το κακό που κάνει πρώτα στην υγεία του και μετά στην σχέση του. Όταν και αν του το πεις, συνήθως αντιδρά αρκετά άσχημα ή υπό τον φόβο του χωρισμού εκλιπαρεί για συχώρεση και πολλές φορές με εκδηλώσεις αγάπης και κλάματα.

Πώς θα τον αναγνωρίσεις;

  1. Πίνει για να νοιώσει ευτυχισμένος/η. Το αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, αλλά αν πίνει έξι μπύρες για να νοιώσει καλύτερα για τη ζωή, μπορεί να υποκρύπτονται πιο σοβαρές καταστάσεις.
  2. Πίνει για να μεθύσει. Πρόκειται για μία συνήθεια αλκοολικού. Είναι συχνό το φαινόμενο οι αλκοολικοί να ξεκινούν να πίνουν πριν ξεκινήσουν για μία εκδήλωση όπου θα υπάρχει ποτό.
  3. Έχουν μία ανησυχητικά υψηλή ανοχή στο αλκοόλ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το βάρος, το φύλο και η διατροφή καθορίζουν το πόσο αλκοόλ μπορούν να καταναλώσουν. Η ανοχή ενός αλκοολικού, ωστόσο, φτάνει στα όρια.
  4. Το να πιει είναι πάνω από όλα τα άλλα. Όταν το να μεθάει είναι η βασική προτεραιότητα στη ζωή, “ευθύνεται” ο αλκοολισμός. Το σημάδι αυτό απαιτεί άμεση συμβολή ειδικού.
  5. Όταν το σκάει συχνά. Στην περίπτωση που σάς λέει συχνά ότι θα αργήσει στη δουλειά, αλλά έρχεται στο σπίτι “καρφωμένος/η”, ενδέχεται να έχει μπει στον δρόμο του αλκοολισμού. Προσπαθήστε να του/της μιλήσετε για την έλλειψη ειλικρίνειας, αναφέρετε τους προβληματισμούς σας και συζητήστε για το πώς θα λύσετε το πρόβλημα από κοινού.
  6. Το στερητικό σύνδρομο. Όταν ο/η σύντροφός σας πάψει να πίνει και βιώνει συμπτώματα παραίτησης, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, τρόμο, ανησυχία και ευερεθιστότητα, αναζητήστε άμεσα βοήθεια.
  7. Συνεχίζουν να πίνουν, παρά τις συνέπειες. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η απώλεια της εργασίας και η αποκοπή από τους φίλους εξαιτίας του ποτού, υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται λύση.
  8. Δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα. Δυστυχώς, πραγματική πρόοδος μπορεί να συντελεστεί μόνον όταν παραδεχτούν το πρόβλημα και αναζητήσουν βοήθεια.

Συγγνώμη! Δεν θα ξαναγίνει, θα αλλάξω!

“Από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο” έλεγε η γιαγιά μου! Τα βιώματα και η οικογένεια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα αυτού του ατόμου. Αν μεγάλωσε σε μία οικογένεια όπου ο πατέρας έπινε και παραφέρονταν, τότε αυτό που κάνει του φαίνεται φυσιολογικό. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν κάνουν κάτι λάθος. Αν τους “απειλήσεις” με χωρισμό, είναι πιθανό να αντιδράσουν βίαια. Κάποιοι λένε ότι μπορούν να το διαχειριστούν και υπόσχονται ότι θα αλλάξουν για σένα. Μην πέφτεις στην παγίδα! Δεν άλλαξε τόσα χρόνια, εσύ θα τον αλλάξεις; Ο αλκοολικός χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς.

Αν βρίσκεσαι στην αρχή μιας σχέσης με έναν τέτοιο άντρα, απλά φύγε μακριά. Αν παρόλα αυτά τον αγαπάς και τον θέλεις στην ζωή σου, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Η αλλαγή αυτή είναι δύσκολη και μόνο αν το ίδιο το άτομο θέλει πραγματικά να αλλάξει, έχει επιτυχία η θεραπεία.

Θα ήθελες να είσαι με έναν τέτοιο άντρα;;