Παστίτσιο της μαμάς!
Ποιο φαγητό της μαμάς σου σ’ αρέσει περισσότερο; Η δική μου κάνει θεϊκό παστίτσιο. Αυτή η συνταγή είναι δική της φυσικά και αν και την ακολουθώ κατά γράμμα, πάντα το δικό της είναι καλύτερο. Ίσως επειδή είναι απ’ τα χεράκια της!
Τα υλικά μας…
- μακαρόνια για παστίτσιο
- 1/2 κιλό κιμά (πάντα μοσχαρίσιο)
- 1 μεγάλο κρεμμιδι
- 1 πιπεριά
- 2 κ.σ. πελτέ
- λάδι
- αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 λίτρο γάλα
- 200γρ αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά
Φτιάξ’ το όπως η μαμά…
Ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια. Θέλουμε να κρατάνε λίγο γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Για τον κιμά, αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν ελαφρά. Μετά ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Τέλος, ρίχνουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Βράζουμε μέχρι να πιει το νερό. Ήρθε η ώρα για την μπεσαμέλ. Πολλές την φτιάχνουν με κορν φλάουερ, άλλες την παίρνουν έτοιμη, η μαμά μου όμως την κάνει απλά και παραδοσιακά με αλεύρι. Κρατάμε ένα ποτήρι γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, τα μπαχαρικά και το γάλα που κρατήσαμε. Χτυπάμε με το σύρμα (αυγογδάρτη) και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα. Αφού ζεσταθεί το μείγμα μας το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Η συναρμολόγηση είναι απλή. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο ταψί και από πάνω τον κιμά με μια κουτάλα. Τέλος, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και με ένα κουτάλι την ισιώνουμε. Ψήνουμε στους 200 στις αντιστάσεις για 1 ώρα. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας αρπάξει.