Χωριάτικες, παραδοσιακές χυλοπίτες!
Θα πάρει φωτιά ο πλάστης…
Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού. Αν ρωτήσεις την γιαγιά σου, στο χωριό, θα σου πει πως έφτιαχνέ μόνη της χυλοπίτες όπως και τραχανά. Με αυτά τα φαγητά εχουνμεγαλώσει γενιές και γενιές. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου οι χυλοπίτες ονομάζονται και «τουτουμάκια». Επίσης σε περιοχές της Μακεδονίας λέγονται «γουφκάδες». Ας δούμε λοιπόν πως γίνονται…
Τα υλικά της γιαγιάς είναι..
- 700γραμ. χλιαρό γάλα
- 3 αυγά χωριάτικα (αν έχετε από τις κότες σας ή της γειτόνισσας ακόμη καλύτερα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Ρίξτε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά. Η ζύμη είναι σκληρή και θέλει πολύ δούλεμα στον πάγκο μέχρι να γίνει εύπλαστη και λεία. Τυλίξτε την με μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, έτσι θα είναι πιό εύκολο το άνοιγμα. Κόψτε το ζυμάρι σε κομμάτια. Αρπάξτε τον πλάστη και πάμε να ανοίξουμε ένα ωραίο φύλλο. Όπως το φύλλο είναι τυλιγμένο στον πλάστη το βγάζουμε με προσοχή, χωρίς να χαλάσει το σχήμα του. Κόβετε σε ρολάκια, περίπου ένα δάχτυλο, και τα ξετυλίγετε με προσοχή. Στρώστε μια πετσέτα σε ένα πολύ μεγάλο ταψί και ρίξτε τις χυλοπίτες μέσα.
Και μετά…. και μετά…
Αν θέλετε μπορείτε να τις μαγειρέψετε σχεδόν αμέσως, πρέπει να μείνουν για να στεγνώσουν για 20 λεπτά. Αν πάλι θέλετε να τις αποθηκεύσετε, αυτό θα πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. Πρέπει να μείνουν για 3 μέρες στον ήλιο, σκεπασμένες με τούλι, ώστε να μην κρατήσουν υγρασία. Τις αποθηκεύετε σε γυάλινο βάζο καλά κλεισμένο. Καλή επιτυχία!