Σπίτι

Δύσκολοι λεκέδες και πως να τους βγάλετε απ’ τα ρούχα!

Πόσες φορές λέρωσε ένα ρούχο σας και το πετάξατε επειδή δεν μπορούσατε να βγάλετε το λεκές; Ειδικά τα παιδιά, λερώνουν τα ρούχα τους με ότι μπορείς να φανταστείς. Προσωπικά, ο χειρότερος λεκές είναι το σοκολατούχο γάλα ή το παγωτό σοκολάτα σε λευκό μπλουζάκι. Ήταν ο φόβος μου για πολύ καιρό. Μέχρι που βρήκα την λύση και σώθηκα. Ας δούμε λοιπόν πως να διώξουμε αυτούς τους δύσκολους λεκέδες από τα αγαπημένα μας ρούχα.

Ωχ! Πώς βγαίνει αυτός ο λεκές;

  • Κραγιόν

Έβγαλες την μπλούζα σου βιαστικά και ξέχασες ότι φοράς το αγαπημένο σου κραγιόν; Σίγουρα το προτιμάς στα χείλη σου και όχι πάνω της! Τρίψε το λεκέ με λευκό ξίδι και έπειτα ρίξε υγρό απορρυπαντικό στο σημείο. Σε μια μικρή λεκάνη ρίξε λίγο νερό με αμμωνία και τρίψε ξανά. Ξέπλυνε καλά με καθαρό νερό.

  • Αίμα

Χτύπησες εσύ ή το παιδί σου και λέρωσε το παντελόνι σου; Ήταν μια από τις δύσκολες μέρες του μήνα; Μπορείς να διώξεις μακριά το αίμα από τα ρούχα σου πολύ εύκολα.Για να είναι πιο αποτελεσματικό το καθάρισμα για τον συγκεκριμένο λεκέ θα πρέπει να ξεπλύνεις το ύφασμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνετε με κρύο νερό. Έπειτα, θα πρέπει να το βυθίσεις σε νερό θερμοκρασίας δωματίου με απορρυπαντικό και να το αφήσεις να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλε λίγη αμμωνία οικιακής χρήσης επάνω στο λεκέ και άστο να τραβήξει το αίμα. Ξέπλυνε το και θα δεις ότι ο λεκές έχει φύγει.

  • Καφές

Χύθηκε ο καφές; Λεφτά θα πάρεις! Για να μην τα ξοδέψεις όμως αντικαθιστώντας το λερωμένο καρέ ή ρούχο, καθάρισέ το με μαγειρική σόδα.  Ρίξε κατευθείαν πάνω στο λεκέ αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Άφησέ τη να δράσει και μετά πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο. 

  • Κρασί

Και εκεί που πίνεις το κρασάκι σου, συμβαίνει το ατύχημα. Τι κάνεις; Αφού μουλιάσεις το ρούχο σου, βάλε αλάτι επάνω στον λεκέ και άφησε το να τραβήξει το κρασί. Ξέπλυνε το αλάτι, τρίβοντας απαλά με απορρυπαντικό και βάλτο μπρούμυτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Θα πρέπει να το ξεπλύνεις ξανά και στη συνέχεια να το πλύνεις  κανονικά.

  • Σάλτσα ντομάτας

Τα αγαπημένα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι πολύ “επικίνδυνα” όταν έχεις παιδιά. Η λαιμαργία τους, τα κάνει να πιτσιλάνε σάλτσες παντού. Υπάρχει λύση όμως και γι’ αυτόν τον λεκέ. Ταμπονάρισε ελαφρά το σημείο του λεκέ. Ρίξε σε μια λεκάνη ένα διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού (ένα προς ένα). Άφησε το ρούχο να μουλιάσει μέσα στο μείγμα για περίπου μία ώρα και έπειτα τοποθέτησε το στο πλυντήριο.

  • Γράσο

Ένας δύσκολος λεκές είναι και το γράσο. Δεν είναι πολύ συχνός βέβαια, εκτός αν δουλεύεις σε συνεργείο αυτοκινήτων. Το παιδί σου όμως, θέλει να βοηθήσει τον μπαμπά στα μαστορέματα και αφού λέρωσε τα χεράκια του από του θα τα σκουπίσει; Από πάνω του φυσικά. Τι πρέπει να κάνεις; Εδώ χρειάζεσαι αμέσως ζεστό νερό. Το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να μουλιάσεις το ρούχο σε ζεστό νερό με ένα ισχυρό απορρυπαντικό. Έπειτα, τρίψε απαλά την λεκιασμένη περιοχή με ένα απορρυπαντικό και τοποθέτησε το πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. Ξέπλυνε το και αν χρειαστεί επανέλαβε την διαδικασία.

  • Κεράσια/ κόκκινα φρούτα

Τα αγαπημένα κεράσια, φράουλες, ρόδια και άλλα φρούτα του καλοκαιριού μπορούν να καταστρέψουν ένα λευκό μπλουζάκι μέσα σε λίγα λεπτά. Τι πρέπει να κάνεις για να σώσεις το ρούχο σου; Απλώστε μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων με ελάχιστο νερό πάνω στον λεκέ. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά χωρίς να ξεπλύνετε, βάλτε το ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο.  Διαφορετικά, αν ο λεκές έχεις στεγνώσει, ρίξτε πάνω του οξυζενέ και βυθίστε το ύφασμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό και αλάτι. Μετά από λίγα λεπτά πλύντε στο πλυντήριο, προσθέτοντας ενισχυτικό πλύσης για τα χρωματιστά ή λευκαντικό για τα άσπρα υφάσματα.

  • Σοκολάτα

Ποιος δεν λατρεύει την σοκολάτα; Σε ρόφημα, γλυκό ή παγωτό είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Σίγουρα θα σας έχει τύχει αρκετές φορές να λερωθείτε από σοκολάτα. Είτε σε ρόφημα, είτε σε παγωτό, είτε σε κρέμα, η σοκολάτα δημιουργεί, λόγω του σκούρου της χρώματος της, έναν εμφανή και δύσκολο λεκέ. Αν προλάβετε τον λεκέ πριν ξεραθεί, τρίψτε τον με λίγο οινόπνευμα και κατόπιν πλύντε το ρούχο. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, τότε σε μισό φλιτζάνι νερό διαλύστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, βουτήξτε μια μαλακή παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα και τρίψτε τον λεκέ. Αμέσως μετά πλύντε το ύφασμα κανονικά.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, έλεγε η γιαγιά μου!