Διάφορα

Η θάλασσα … μέσα μας!

Πάμε θάλασσα;

Πάμε για μπάνιο; Όλο το χειμώνα, περιμένουμε να φτιάξει ο καιρός και να έρθει το καλοκαίρι. Να πάμε διακοπές, να χαρούμε τον ήλιο και την θάλασσα. Τα παιδιά περιμένουν να κλείσουν τα σχολεία και να αρχίσουν στις βουτιές. Αναλόγως τον καιρό και την αντοχή, κάποιοι ξεκινάνε τα μπάνια από το Πάσχα και τα σταματάνε τον Οκτώβρη. Άλλοι, πιο τολμηροί βουτάνε στην θάλασσα χειμώνα – καλοκαίρι. Μας προσφέρει άραγε κάτι, το μπάνιο στην θάλασσα; Για να δούμε…

Ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας…

Η θάλασσα έχει θαυματουργές επιδράσεις στην υγεία μας. Μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί και μας προστατεύει. Το αλμυρό νερό, η άμμος και ο ήλιος δεν είναι όμως μόνο συνώνυμα της ξεκούρασης, αλλά προσφέρουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, στην κυκλοφορία, αλλά και στον οργανισμό συνολικά. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Ήδη όμως από την εποχή του Ηροδότου αναφέρεται η χρήση της θαλασσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Ο Ρενέ Quinton, Γάλλος επιστήμονας, απέδειξε επιστημονικά ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος. Το θαλασσινό νερό περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, μια και η είσοδος και η έξοδος από το νερό ισοδυναμεί με ένα είδος cardio γυμναστικής. Αποβάλλοντε από τον οργανισμό οι τοξίνες. Ωφελημένα από τη θαλασσινή αύρα βγαίνουν και τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα, καθώς τους βοηθά στην αποσυμφόρηση του ρινικού συστήματος. Ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο, μεταφέροντάς μας σε μια κατάσταση χαλάρωσης του μυαλού και του σώματος. Δεν είναι τυχαίο, το ότι το να ζει κάποιος κοντά στη θάλασσα, από μόνο του φαίνεται να επηρεάζει, τα επίπεδα του στρες. Μέσα από αυτό αναζωογονείται το μυαλό και το σώμα μας. Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλά ανόργανα άλατα που δρουν ως φυσικά υπναγωγά, που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζουν την αϋπνία. Το δέρμα μας ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του. Τα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα το μαγνήσιο ενυδατώνει το δέρμα και βελτιώνει την τραχιά εμφάνιση της επιδερμίδας.

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία…

Πολύς κόσμος υποφέρει από στρες και άγχος σήμερα. Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι νιώθουμε χαρούμενοι, ήρεμοι και αναζωογονημένοι όταν βρισκόμαστε έξω και κυρίως σε μια παραλία. Η θάλασσα μας δίνει την απίστευτη αίσθηση γαλήνης και χαλαρότητας.  Έτσι, αν πας για κολύμπι ή ακόμα και να βουτήξεις μόνο τα πόδια σου στο νερό, νιώθεις ένα αίσθημα χαλάρωσης. Αποτελεί έναν στιγμιαίο τρόπο για να σου φτιάξει τη διάθεση. Σου επιτρέπει επίσης, να καθαρίσεις το κεφάλι σου και να προσεγγίσεις τα προβλήματα με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Ακόμη παρέχει ανακούφιση στο αίσθημα της κατάθλιψης.

Μην ξεχνάς ότι έχεις πολλούς λόγους να πας για μπάνιο στη θάλασσα ή ακόμη και μια χαλαρή βόλτα στην παραλία!


Πηγή: medlabnews.gr