Κουλούρια Θεσσαλονίκης, η εύκολη συνταγή!
Παραδοσιακή συνταγή για τα καλύτερα κουλούρια Θεσσαλονίκης σαν φούρνου κοντά στο σπίτι σας. Αφράτο μέσα και τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης απ’ έξω, με κρούστα από σουσάμι. Εύκολα, υγιεινά κουλούρια Θεσσαλονίκης τρώγονται σκέτα ή μπορείτε να τα γεμίσετε με γκούντα, γαλοπούλα ή ότι άλλο θέλετε! Ας δούμε την συνταγή…
Κουλούρια Θεσσαλονίκης! Τα υλικά μας…
- 1 κιλ. Αλεύρι σκληρό
- 700 γρ. χλιαρό νερό
- 2 φακ. Μαγιά ξηρή
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ αλάτι
- 1 φλιτζ. Του καφέ ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη…
- 2 ποτ. Χλιαρό νερό
- Μισό ποτήρι ζάχαρη
- Σουσάμι
Πεϊνερλί! Εύκολα και σπιτικά πεϊνερλί!
Κουλούρια Θεσσαλονίκης! Πώς θα τα φτιάξουμε;
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα καλά. Αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε με ζελατίνη και μια κουβέρτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
Κόβουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε φυτίλι μακρύ και χοντρό περίπου λιγότερο από 1,5 εκατοστό. Τυλίγουμε σε κουλούρι στρογγυλό κι ελαφρά πιέζουμε την ένωση να κολλήσει. Ρολάρουμε το κουλούρι με τα δάχτυλα στο σημείο ένωσης ώστε να μην ανοίξει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη. Σε ένα μικρό ταψί απλώνουμε το σουσάμι. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στο νερό και αμέσως μετά στο σουσάμι κι από τις δυο πλευρές. Το ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα κουλούρια.
Τα αφήνουμε 15΄ να σταθούν μακριά από ρεύματα και κρύο αέρα. Τέλος, ψήνουμε σε καλά προθερμασμενο φούρνο, στους 200 στον αέρα για 15-20 λεπτά.