Μελομακάρονα, το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων!
Μελομακάρονα, το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων που δε λείπει από κανένα σπίτι τις γιορτές. Η συνταγή για τα μελομακάρονα είναι εύκολη. Ζυγίστε τα υλικά, να τα έχετε όλα μετρημένα μπροστά σας και η διαδικασία θα γίνει παιχνίδι. Έτσι, 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα μελομακάρονα.
Μελομακάρονα, τα υλικά μας!
Για το ζυμάρι…
- 240 γρ ηλιέλαιο
- 240 γρ ελαιόλαδο
- 50 γρ κονιάκ
- 160 γρ χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
- 200 γρ ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 2 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 900 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι…
- 400 γρ ζάχαρη
- 400 γρ νερό
- 400 γρ μέλι θυμαρίσιο
- ½ λεμόνι
- αλεσμένο καρύδι
Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί για τα βράδια του χειμώνα!!
Μελομακάρονα, πως θα τα φτιάξουμε;
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει η ζύμη, αναδιπλώνουμε τη ζύμη με το χέρι απαλά. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄ στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.
Κουραμπιέδες! Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό!
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.
Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αφήστε τα μελομακάρονα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με καρύδι.