Πεϊνερλί! Εύκολα και σπιτικά πεϊνερλί!
Το πεϊνερλί είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Είναι τέλειο για κολατσιό στη δουλειά και στο σχολείο. Όταν είναι και σπιτικό, μπορείς να το κάνεις με ότι υλικά θέλεις. Το πεϊνερλί έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία και την τούρκικη λέξη peyinir που σημαίνει τυρί. Η βασική πρώτη ύλη είναι μαλακή ζύμη σε σχήμα βάρκας, που γεμίζεται με τυρί και αλλαντικά. Βέβαια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Ας δούμε την συνταγή και πως θα το φτιάξετε και εσείς…
Πεϊνερλί, τα υλικά μας…
Για την ζύμη:
- 500γρ σκληρό αλεύρι (έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα)
- 50γρ λιωμένο βούτυρο
- 1κ.γ. αλάτι
- 1 φακ. μαγιά
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 300γρ χλιαρό νερό
Για την γέμιση…
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- λιγο λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 100γρ. γκούντα τριμμένη
Πεϊνερλί, πως να το φτιάξετε…
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και το τρίβουμε με τα χέρια. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και την αφήνουμε 10 λεπτά, να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει, την ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτοντας και το αλάτι και ζυμώνουμε. Όταν γίνει το ζυμάρι μας, το ζυμώνουμε στον πάγκο για 5-10 λεπτά. Όσο πιο πολύ ώρα το ζυμώσουμε τόσο καλύτερο θα βγει το πεϊνερλί μας. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, καλά σκεπασμένη.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη χειρός, ρίχνουμε λίγο από την σάλτσα και τα κομμάτια από τα αλλαντικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη γκούντα και κλείνουμε τις άκρες ώστε να μοιάζει με βαρκούλα. Αραδιάζουμε τις βαρκούλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.
Αν θες να δοκιμάσεις το Βολιώτικο Πεϊνερλί… Γνωστό και ως “πατατούγγα”, δηλαδή πεϊνερλί-πατάτες-ουγγαρέζα, δες εδώ την συνταγή για σπιτική ουγγαρέζα!