Σπίτι

Φούρνος/Ηλεκτρική κουζίνα! Πώς να καθαρίσετε το φούρνο σας εύκολα και γρήγορα;

Όσο καλύτερη είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ασχολείσαι και με την αφαίρεση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα σκεύη και τις συσκευές της κουζίνας σου. Ας επικεντρωθούμε σε μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές για το μαγείρεμα, τον φούρνο!

Εύκολα και γρήγορα καθαρός φούρνος…

Τζάμι φούρνου…

Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται.  Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Όλες καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν είναι εφικτό! Τι μπορείς να κάνεις; Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις απαλά, τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου.

Σχάρες φούρνου…

Τοποθέτησε τις σχάρες, στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό. Τρίψε λίγο και θα γίνουν σαν καινούργιες!

Καθαρός Φούρνος με Ξίδι…

  • 1 μπουκάλι με αντλία σπρέι
  • 50γρ. μαγειρική σόδα
  • 100γρ. λευκό ξύδι

Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, μέσα στο νερό. Ψέκασε τον φούρνο σου και άφησε το μείγμα, να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου.

Καθαρός Φούρνος με Λεμόνι…

Ο καθαρισμός φούρνου με λεμόνι ξεκινά με το να κόψεις ένα λεμόνι στη μέση και να περάσεις όλη την επιφάνεια του φούρνου με τα δύο κομμάτια. Προσπάθησε να τρίβεις ελαφρώς τις επιφάνειες, σιγουρεύοντας όμως παράλληλα ότι αφήνεις χυμό από το λεμόνι. Στη συνέχεια, βάλε πάνω στις δύο λεμονόκουπες λίγη μαγειρική σόδα στην καθεμιά. Η μαγειρική σόδα έχει την τάση να απορροφά οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να υπάρχει. Με τις δύο λεμονόκουπες μπορείς επίσης, να τρίψεις τις σχάρες του φούρνου αφαιρώντας τους επίμονους λεκέδες.

Ο φούρνος σου είναι πλέον πεντακάθαρος και πανέτοιμος να τον χρησιμοποιήσεις!