Σπίτι

Χαλιά! Πώς διατηρείς τα χαλιά σου καθαρά όλο το Χειμώνα;

Η θερμοκρασία σιγά σιγά πέφτει και η ανάγκη για χαλιά γίνεται επιτακτική. Πολλές οικογένειες με παιδιά, στρώνουν νωρίς τα χαλιά επειδή τα παιδιά κάθονται στο πάτωμα και παίζουν. Οι περισσότερες στρώνουμε τα χαλιά κοντά στου Αγίου Δημητρίου και τα βγάζουμε λίγο μετά το Πάσχα. Είναι πολύς ο καιρός που το σπίτι είναι “ντυμένο” και συχνά δεν προλαβαίνουμε να τα βγάλουμε στο ενδιάμεσο για ένα φρεσκάρισμα. Πώς θα τα κρατήσουμε καθαρά όλο το Χειμώνα;

Tips για καθαρά χαλιά!

Καθαρό χαλί = Σκούπα…

Βάλτε ηλεκτρική σκούπα 3-4 φορές την εβδομάδα. Ακόμη κι αν δεν πατάτε με τα παπούτσια πάνω στο χαλί, αν το σπίτι φαίνεται καθαρό, η σκόνη και τα ακάρεα κάνουν φωλιά μέσα στο χαλί σας. Φροντίστε η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας να είναι άδεια. Έτσι, διασφαλίζετε σε μεγαλύτερο βαθμό το να απομακρύνονται η σκόνη και οι μύκητες από το χαλί.

Καθαρό χαλί = Σόδα…

Αν το χαλί σας λερωθεί, τότε αντιμετωπίστε τον ως εξής: Μουλιάστε το σημείο του λεκέ με ένα σφουγγάρι, τρίψτε τον με μαγειρική σόδα και αφήστε το χαλί όλο το βράδυ να την απορροφήσει. Την επόμενη ημέρα καθαρίστε το σημείο αυτό με την ηλεκτρική σκούπα. Η σόδα είναι ιδανική και για την απολύμανση του χαλιού σας. Απλώστε στην επιφάνειά του ένα ελαφρύ στρώμα σόδας, αφήστε το για μισή ώρα και σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρό χαλί = Αμμωνία…

Μια άλλη μέθοδος για να καθαρίσετε την επιφάνεια ενός χαλιού είναι η αμμωνία. Διαλύστε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές αμμωνία. Απλώστε το μείγμα αυτό και να είστε σίγουροι πως οι δυσάρεστες οσμές από τα χαλιά θα απομακρυνθούν.

Καθαρό χαλί = Ξίδι…

Το ξύδι θα αναζωογονήσει τα χρώματα στο χαλί σας και συγχρόνως θα αντιμετωπίσει τους τοπικούς λεκέδες. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες, προσθέστε στο παραπάνω μείγμα ακόμη μία κούπα λευκό ξύδι. Βάλτε σε ένα μπολ 3 κούπες νερό και 1 κούπα λευκό ξύδι. Εάν επιθυμείτε οι μοκέτες σας να αποκτήσουν ξανά λάμψη ψεκάστε τες με λίγο νερό και ξύδι και κατόπιν, σκουπίστε τες με την ηλεκτρική σκούπα.

Η καλύτερη λύση για καθαρά χαλιά είναι και η πιο χρονοβόρα… Πλύσιμο 2 φορές το χρόνο!